אנחנו דואגות לבריאות שלנו כל ההריון: מתייעצות עם מומחים, אוכלות טוב, מתעמלות, נוטלות ויטמינים… או לפחות משתדלות… :). עכשיו, אחרי הלידה, את עדיין צריכה לשמור על הבריאות שלך: הלידה משנה את הגוף שלנו. הוא צריך להתחזק כדי שנוכל לחזור לשגרה ולטפל בבייבי אז כדי לעזור לך לשמור על הבריאות אחרי הלידה – קבלי 5 טיפים שיעזרו לך לדאוג לעצמך.
להקפיא סטוקים של אוכל
בריאות אחרי לידה מתחילה באוכל שאנחנו מכניסות לגוף. האוכל הכי בריא והכי טעים (בד”כ:)) הוא זה שמכינים בבית, או זה שההורים מביאים לך. אבל עם כל הכבוד לתזונה אחרי לידה… למי יש כוח לבשל כל יום?! אנחנו עסוקות בלחתל, לקלח, לנקות, להאכיל… וכל זה בלי שינה ועם גוף כואב, ותחושת רעב בלתי נגמרת. פתרון שיעזור לך לאכול טוב ולשמור על הבריאות אחרי הלידה הוא – להקפיא. פעם בשבוע תכיני או שיכינו עבורך כמה סירים של מנות שאת אוהבת, חלקי לקופסאות או לשקיות איקאה עם תיק תקים כאלו– וישר לפריזר. רעבה? רק להפשיר במיקרו או בסיר, ובתיאבון. אם תערכי מראש, תוכלי להיות עם אוכל חם ובריא 5 דקות מהרגע שאת מתחילה לחוש רעב. ואם לא נערכת וצריכה רעיונות מהירים את תמיד יכולה להציץ בכתבה הזו.
שימי לב לשינויים בגוף
אחרי לידה הגוף שלנו ממשיך להשתנות: במראה, בתחושה. וגם פוגש תופעות שונות כמו דימום, טחורים אחרי לידה, כאבים. בגלל זה, חלק חשוב בשמירה על בריאות אחרי לידה זה להיות מודעת לגוף שלך, לשינויים הרבים שמתרחשים בו, ולתופעות השונות. ישנן תופעות יותר שכיחות (חשוב שינחו אותך בשחרור מבית החולים) אבל יש שינויים או כאבים שכאשר הם מגיעים דורשים בדיקה – ומהר!כמובן שאצל כל אחת זה שונה. אבל בשורה התחתונה, אם משהו לא מרגיש לך, לא לחכות– לבדוק! לא להזניח. אם משהו מציק לך או מטריד אותך, תדאגי לעצמך ותראי רופא.
פעילות גופנית אחרי לידה
דבר ראשון שצריך לדעת על פעילות גופנית אחרי לידה, הוא שלא מומלץ לחזור לזה בבום – אפילו אם את מתעמלת באופן קבוע. ברוב המקרים, שישה שבועות אחרי הלידה את אמורה לגשת לבדיקה שגרתית אצל רופא/ת הנשים. זה הזמן לשאול את הרופא/ה אם את כשירה לחזור לפעילות גופנית, ולחזור להתחיל להתאמן רק אחרי שקיבלת אישור. כמובן שמומלץ להתייעץ עם מאמנ/ת כושר שמתמחה בפעילות גופנית אחרי לידה, ולבנות יחד איתו/ה תוכנית אימון מותאמת אישית (בעיקר אם לא התאמנת קודם). מומלץ לחזור בהדרגה ובהקשבה מלאה לגוף ובתור התחלה לבחור בפעילות גופנית בעצימות נמוכה, כמו הליכות, פילאטיס או יוגה המותאמים לנשים אחרי לידה לפני שמתחילה לרוץ מרתונים.
בנוסף, מומלץ לבקש מרופאת הנשים הפנייה לפיזיותרפיסטית קרקעית אגן, לבדיקת הפרדות שרירי הבטן ומצב קרקעית האגן ולהיבדק – לפני התחלה של פעילות גופנית.
חיזוק רצפת האגן אחרי לידה
במהלך ההיריון האזור כולו עובר שינויים פיזיולוגים והורמונליים ובלידה עצמה שרירי רצפת האגן נמתחים ונחלשים. אחרי הלידה, מומלץ לחזק את השרירים באזור באמצעות יוגה ו/או פילאטיס יחד עם מדריכים המתמחים בפעילות גופנית אחרי לידה וכמובן לחזור לפעילות גופנית באופן מאוד הדרגתי.
לאחר הלידה אזור רצפת האגן יכול לחוות רפיון וחולשה ואף קושי בשליטה על הסוגרים. או להפך, האזור יכול להיות מאוד מכווץ וכאוב, לעתים ישנה פגיעה ישירה בשרירי רצפת האגן כתוצאה מקרעים בלידה. בכל המצבים האלו מומלץ מאוד לפנות לאבחון רפואי וגם להערכה וטיפול אצל פיזיותרפיסטית לרצפת האגן.
להיעזר כמה שרק אפשר
זה לא מובן מאליו ואם יש לך עזרה מחברים, משפחה ואפילו עזרה בתשלום תעריכי ותעזרי! זה יעזור לך לחזור לעצמך מהר יותר ולהינות מהזמן עם הבייבי החדש על אף הקשיים הפיזיים והנפשיים שרובינו חוות אחרי לידה.